Cantar auto – Bioenergy – Adrem Invest

Cantar auto 18m flat, cantarire automata, OCR

Beneficiar: Bioenergy – Adrem Invest

In municipiul Suceava, firma Adrem Invest a construit o centrala de cogenerare folosind ca materie prima biocombustibilul. Masa lemnoasa necesara, formata din deseuri de lemn, busteni improprii constructilor si plante energetice sunt depozitate pe platforma termocentralei si folosite drept combustibil.

Pentru a avea o situatie exacta a stocurilor de lemn, s-a impus necsitatea unor cantare auto la intrarea pe platforma. Deoarece alimentarea se face continuu, prezenta unui operator la cantar nu era posibila fara niste costuri suplimentare semnificative.

Philro Industrial a instalat 2 sisteme de cantarire auto tip FLAT, suprateran, complet automate.

Firma General Construct din Suceava, care a fost antreprenorul lucrarilor de constructie, a realizat fundatiile celor 2 cantare (pe baza planurilor furnizate de Philro Industrial) si restul operatiunilor au fost realizate de catre Philro.

Acest sistem de cantarire este automatizat, nefiind necesara prezenta unui operator care sa faca operatiunile de cantarire. Nu s-a putut implementa solutia cu carduri de acces deoarece masinile care aduc lemnul nu sunt dintr-o flota proprie, ci vin de la diverse firme si din diferite locuri, ceea ce face imposibila alocarea cardurilor si gestionarea lor.

Astfel, varianta optima propusa a fost un sistem cu camera video de mare rezolutie si software OCR (Optical Character Recognition). Numarul masinii este filmat si software-ul face identificarea caracterelor si implicit a masinii. Sistemul este compus de o camera de inalta rezolutie amplasata langa cantar, 2 semafoare care semnalizeaza etapele cantaririi si un sistem integrat hardware – software care gestioneaza operatiunile. O pereche de senzori de pozitionare au rolul de validare a cantaririi doar daca masina s-a pozitionat corect pe cantar.

Modul de cantarire este urmatorul:

– Soferul urca cu masina pe cantar auto, se pozitioneaza corect, semaforul ii va indica culoarea rosie;

– Daca masina nu este pozitionata corect (depaseste suprafata cantarului cu roata), cantarirea nu se efectueaza;

– Numarul de inmatriculare este filmat si caracterele sunt convertite in text;

– Dupa ce cantarirea se efectueaza, semaforul indica verde si soferul poate pleca de pe cantar.

– Dupa ce descarca, soferul se intoarce pe la cantar pentru a face tara.

– Sistemul detecteaza automat tara sau brutul comparand cele 2 cantariri succesive si vazand care e mai mare.

– Cantarul va fi configurat sa revina la 0 dupa fiecare cantarire, indiferent de cantitatea de noroi ramasa pe platforma (intr-o limita acceptabila pana la 1000 kg). Astfel se elimina necesitatea curatarii platformei dupa fiecare masina.

– Un operator supervizor poate prelua efectuarea cantaririlor.

– Sistemul de cantarire a fost integrat in reteaua termocentralei; astfel toate datele cantaririi pot fi accesate, se pot genera rapoarte detaliate si datele pot fi prelucrate, importate automat in aplicatiile specifice (productie, contabilitate etc).

Soferul trebuie sa aiba numarul de inmatriculare curat. Agentii de paza de la poarta de acces a masinilor au obligatia de a verifica daca numarul de inmatriculare al masinii este curat si de a atrage atentia soferului sa-l curate daca e cazul. Un numar de inmatriculare murdar face imposibila determinarea corecta a caracterelor si implicit identificarea corecta a masinii si imperecherea celor 2 cantariri tara-brut.

Adrem