Realizarea fundatiei unui cantar feroviar

Cantar feroviar – fundatie

Fundatia unui cantar feroviar este un element de mare importanta pentru functionarea intregului ansamblu.   Daca in cazul unui cantar rutier orice echipa cu oarecare experienta in constructii poate realiza o astfel de fundatie, in cazul unui cantar feroviar lucrurile stau cu totul altfel.

O fundatie pentru un cantar feroviar implica eforturi duble fata de cele ale unui simplu cantar rutier, atat in privinta sarcinilor de incarcare, dar mai ales in privinta limitarilor in plan orizontal pe directia longitudinala.

Un cantar feroviar este parcurs de locomotiva si de intreaga garnitura CF la viteze destul de mari, chiar daca specificatiile limiteaza acest lucru sau, in cazuri accidentale, de vagoane avand un boghiu, sau mai multe, blocate.

Unele dintre cantarele feroviare produse de Philro Industrial sunt destinate chiar cantaririi din mers, in acest caz eforturile dinamice sunt substantial mai mari, iar fundatiile trebuie sa fie capabile sa le preia.

In primii ani dupa Revolutie un producator a vehiculat mult ideea unor sisteme de cantarire „fara fundatie” sau cu amplasare direct pe terasamentul caii ferate. Atrasi de ideea unui economii importante, dar mai ales de o perioada scurta de imobilizare a liniei de cale ferata pe perioada montajului, au fost multi naivi care au incercat ideea, din pacate chiar companii cu servicii tehnice de investitii dintre cele mai serioase. Inlocuirea lor ulterioara, aproape in totalitate, a demonstrat fara echivoc faptul ca un cantar feroviar are nevoie de o fundatie de buna calitate.

Montajul unui cantar feroviar implica necesitatea imobilizarii liniei de cale ferata pentru o durata cat mai mica de timp. Pornind de la aceasta idee si de la un contract extrem de important cu OMV Petrom, Philro Industrial a dezvoltat un sistem extrem de ingenios de fundatii prefabricate din beton a caror punere in opera nu blocheaza decat pentru scurt timp linia CF. Au fost nenumarate instalari de cantare CF cu durata de imobilizare a liniei CF de doar 5 zile, perioada asumata contractual pentru clienti extrem de importanti precum:

OMV Petrom, Butan Gas, Shell Gas, Unicom, Tenaris, Lafarge, SNCFR, OILTerminal, Chimpex, Azomures…

Pornind doar de la un radier din beton armat pretabil a fi folosit a doua zi dupa turnare si de la un set de piese de fundatie asamblat in genul unui joc Lego, realizarea unei fundatii este posibila in trei zile, fiind implicata doar o macara de mici dimensiuni apta sa opereze in spatii cu acces limitat.

Cantar feroviar fundatii4Cantar feroviar fundatii5Cantar feroviar fundatiiCantar feroviar fundatii1Cantar feroviar fundatii2Cantar feroviar fundatii3