Sistem fotovoltaic autonom – Ciocanesti

Sistem fotovoltaic autonom (off-grid)

Beneficiar: Asociatia crescatorilor de animale “Suhardul” Ciocanesti

Asociatia crescatorilor de animale “Suhardul” din Ciocanesti, jud Suceava, este formata din toti cetatenii comunei Ciocanesti, care au in proprietate una sau mai multe vaci. Pe perioada verii, vacile sunt urcate in munte, pe pasunile alpine, de unde coboara toamna.

Cu ajutorul subventiilor primite de la stat si prin accesarea unor fonduri europene s-au construit in muntii Suhardului, pe pasunea alpina aflata in proprietatea comunei Ciocanesti, 4 saivane unde cirezile de vaci sunt “cazate”, loc in care are loc mulgerea lor si producerea branzei.

Lipsa unui racord electric face ca activitatea sa se desfasoare destul de greu, cele peste 1000 de vaci fiind dificil de muls (durata procesului era mare). S-au achizitionat mulgatori automate, dar acestea necesita alimentare cu energie electrica.

Pe baza datelor de consum puse la dispozitie de primarul comnei Ciocanesti si de presedintele asociatiei am configurat 4 sisteme fotovoltaice off-grid (sistem fotovoltaic autonom), amplasate la cele 4 saivane. Astfel avem un sistem de 4kw, 2 sisteme de cate 3 kw fiecare si un sistem de 0.5kw.

Panourile si restul echipamentelor sunt aduse in sat toamna cand coboara animalele, pentru a nu fi furate sau distruse de iarna grea de pe munte. Sistemele vor fi amplasate iarna la gradinita, scoala sau primarie, ca sisteme de back-up. Prin intermediul unei automatizari ele vor comuta automat cand va exista o intrerupere de energie si vor asigura alimentarea consumatorilor principali cu energie din baterii.

Structura de montaj a panourilor amplasate la saivanele din munte este executata din lemn deoarece este singurul material ce nu risca sa fie furat pe perioada de iarna.

  1. Sistemul de 4kw, amplasat la cea mai mare stana, asigura alimentarea cu energie electrica a mulgatorilor, iluminatul si restul consumatorilor din stana si saivan. Este compus din 16 panouri fotovoltaice S-Energy (Samsung) 250w, un invertor SMA SunnyBoy 4000TL, un invertor SMA SunnyIsland si 8 baterii Intact Solar de 250Ah.
  2. Sistemele de 3kw, amplasate la alte 2 saivane, asigura alimentarea cu energie electrica a mulgatorilor, iluminatul si restul consumatorilor din stana si saivan. Sunt compuse fiecare din cate 12 panouri fotovoltaice S-Energy (Samsung) 250w, un invertor SMA SunnyBoy 4000TL, un invertor SMA SunnyIsland si 8 baterii Intact Solar de 250Ah.

Sistemul de 0.5kw este amplasat la un saivan unde sunt animale ce nu dau lapte (deci nu sunt necesare mulgatoare). Astfel avem suficienta energie pentru iluminat si mici consumatori (radio, telefoane mobile).

Sistem fotovoltaic autonom Stana 2-10 Sistem fotovoltaic autonom Stana 2-9  Sistem fotovoltaic autonom Stana 2-6 Sistem fotovoltaic autonom Stana 2-4 Sistem fotovoltaic autonom Stana 2-3  Sistem fotovoltaic autonom Stana 1-2  Sistem fotovoltaic autonom Stana 4-8 Sistem fotovoltaic autonom Stana 4-4 Sistem fotovoltaic autonom Stana 4-5 Sistem fotovoltaic autonom Stana 4-3 Sistem fotovoltaic autonom Stana 3-7 Sistem fotovoltaic autonom Stana 3-6 Sistem fotovoltaic autonom Stana 3-4 Sistem fotovoltaic autonom Stana 3-3 Sistem fotovoltaic autonom Stana 3-1

Sistem fotovoltaic autonom Stana 2-7Sistem fotovoltaic autonom Stana 1-1 Sistem fotovoltaic autonom Stana 2-1