Sistem fotovoltaic off-grid – Schit Poiana

Schitul Poiana, amplasat pe malul lacului de acumulare de la Bicaz, este un locas de cult infiintat dupa Revolutie. Cea mai apropiata localitate este Poiana Largului, la 3.5km. Alimentarea cu energie electrica a schitului se facea prin intermediul unui racord electric subdimensionat (cablu subtire), astfel incat pierderile pe traseu sunt foarte mari. Contorul este amplasat la plecare, toate pierderile fiind suportate asadar de catre schit, iar tensiunea ce ajungea in schit nu depasea 190V, prea putin pentru functionarea optima a electrocasnicelor din bucatarie (lada frigorifica, frigider) sau a centralei termice.

Maica Alexandra, stareta manastirii, impreuna cu parintele Hariton (preotul schitului) au solicitat ajutorul nostru pentru instalarea unui sistem fotovoltaic. Parintele Hariton avea la chilia sa instalat un mini sitem fotovoltaic, format dintr-un panou de 150W, un regulator Steca, o baterie si un invertor, care-i asigura energia pentru iluminat si incarcat telefon / laptop.

Calculand energia necesara consumatorilor existenti, un sistem fotovotaic de 3.5kw ar satisface in totalitate necesarul de energie al schitului.

Pe latura exterioara a cladirii administrative s-au instalat cele 14 panouri fotovoltaice S-Energy (Samsung), folosindu-se ca suport partial scara exterioara a cladirii si construindu-se o structura din metal. Picioarele acestei structuri metalice vor avea si rol de priza de pamant, deoarece reteaua electrica a cladirii nu fusese prevazuta initial cu impamantare. Expunerea panourilor este spre sud, azimut 0o, inclinatia lor fiind de 50o (optim pentru perioada de iarna cand soarele e mai jos si cantitatea de energie e mai putina).

In cladire s-au instalat celelalte componente ale sistemului: un invertor SMA SunnyBoy 3600TL, la care s-au conectat panourile, un invertor SMA SunnyIsland 6.0 si 8 baterii Intact Solar de 200Ah fiecare.

Conectarea celor 2 invertoare se face in curent alternativ. Invertorul SunnyIsland gestioneaza energia din sistem, incarca bateriile, comanda invertorul SunnyBoy (oprindu-l cand nu exista cerere de energie) si poate comanda un generator, in perioadele cand nu avem soare, bateriile sunt descarcate si exista cerere de energie din partea consumatorilor. Avantajul acestei conectari: in timpul zilei energia ajunge direct la consumatori, fara a solicita bateriile. Doar in caz de consum mare si cer innorat se suplimenteaza cu energie din baterii.
Acest sistem fotovoltaic a fost instalat si donat Schitului de catre domnul Serediuc Ilie din Iasi.

Sistem fotovoltaic off-grid 3  Sistem fotovoltaic off-grid 5 Sistem fotovoltaic off-grid 6 Sistem fotovoltaic off-grid Sistem fotovoltaic off-grid 1 Sistem fotovoltaic off-grid 2

Sistem fotovoltaic off-grid 4