Sistem fotovoltaic – Tracker

Tracker fotovoltaic – Facultatea de Energetica Iasi

La Facultatea de Energetica Iasi se dorea dotarea laboratorului cu un sistem fotovoltaic complet (on-grid + off-grid), pentru efectuarea de cercetari in acest domeniu. Iar un traker montat in fata facultatii ar fi adus o imagine mai buna. Pe peretele facultatii exista un sistem fotovoltaic off-grid, dar conditiile de amplasare nu permit obtinerea unei cantitati maxime de energie.

Exista urmatoarele solutii:

–          Tracker monoaxial (uniaxial) care se misca pe o singura axa

–          Tracker biaxial ce se orienteaza pe ambele axe

Calculul miscarii unui traker se bazeaza pe coordonatele astronomice ale soarelui pentru fiecare zi din an.

Tracker

Solutia propusa de Philro Industrial este cea a unui traker ce se orienteaza dupa cantitatea de energie maxima receptionata. Astfel avem avantajul folosirii radiatiei indirecte, reflectate, in zilele in care norii sunt prezenti pe cer.

Tracker 2

Sistemul este compus dintr-un traker Deger, produs de Deger Energie Germania. Acesta contine 2 prisme amplasate pe 2 laturi ale aripii si care monitorizeaza permanent cantitatea de radiatie primita. Astfel se face orientarea continua a panourilor. In situatii de cer innorat, trakerul se asaza perfect orizontal deoarece radiatia reflectata este mai mare decat radiatia directa.

Pilonul necesar a fost realizat de firma DAS din Iasi, care a sponsorizat acest proiect iar lucrarile de amplasare (inclusiv fundatia) au fost facute de aceeasi firma.

Pe aripa trakerului au fost montate 12 panouri S-Energy (Samsung) de 250w, conectate la un invertor on-grid SMA SunnyBoy 3000TL – 3kw. Sistemul a fost completat cu partea off-grid: un invertor SMA SunnyIsland 6.0 (4.6kw), 4 baterii solare, cu acid, de 250Ah fiecare si un sistem de monitorizare Webbox. Cele 2 invertoare comunica intre ele, invertorul SunnyIsland poate opri invertorul SunnyBoy daca nu mai exista necesar de energie (acumulatorii sunt incarcati si nu exista consumatori). Modul de conectare al invertoarelor poate fi schimbat si asta se intampla deoarece rolul lor este unul stiintific, si in laborator se fac diverse teste. Sistemul poate avea si rol de back-up, furnizand energie catre anumiti consumatori, in cazul unor intreruperi ale alimentarii electrice de la E-ON.

http://www.sunnyportal.com/Templates/PublicPage.aspx?page=664c01e5-1923-49e6-9ab2-218a03befc76 la aceasta adresa poate fi vazuta cantitatea de energie produsa

Tracker Iasi Tracker Iasi3  Tracker Iasi5 Tracker Iasi (2)Tracker Iasi4