Cantar rutier automatizat – Ceramica Iasi

Cantar rutier 18m flat, cantarire automata, acces card

Beneficiar: SC Ceramica SA Iasi

Ceramica Iasi este unul dintre marii utilizatori de argila din Romania. Produce o gama varianta de tipuri de caramida pentru zidarie, caramida aparenta, placi ceramice pentru placari.

Argila necesara in procesul de fabricatie este extrasa dintr-un deal aflat in apropierea fabricii, incarcata in camioane si transportata la fabrica. Pentru un mai bun control al materiei prime s-a impus necesitatea cantaririi argilei transportate.

Philro Industrial a instalat un sistem de cantarire auto tip FLAT, suprateran, la iesirea din cariera.

Un studiu geotehnic facut in zona a semnalat prezenta unor compusi sulfurosi, astfel incat a fost necesara executia unei hidroizolatii a fundatiei cantarului pentru a preveni deteriorarea acesteia in timp.

Acest sistem de cantarire este automatizat, nefiind necesara prezenta unui operator care sa faca operatiunile de cantarire. Initial s-a dorit un sistem cu camera video de mare rezolutie si software OCR (Optical Character Recognition), numarul masinii era filmat si software-ul facea identificarea caracterelor si implicit a masinii. Dar mediul ostil din cariera nu a permis acest lucru (foarte mult praf sau noroi cand ploua), numerele de inmatriculare ale masinilor ar fi fost permanent murdare si ar fi trebuit ca soferul sa le curate inainte de fiecare cantarire deoarece nu s-ar fi putut face identificarea corecta a caracterelor.

Sistemul este compus din 2 cititoare de card amplasate langa cantar, 2 semafoare care semnalizeaza etapele cantaririi si un sistem integrat hardware – software care gestioneaza operatiunile.

Astfel

– Fiecare sofer primeste un card de acces, personalizat, identificat dupa numarul masinii si definit initial in sistem.

Selectia produselor se va face cu cardul:

  1. Un set de carduri pentru flota proprie ce transporta argila.
  2. Un set de carduri pentru receptie rumegus, cenusa etc (masini inchiriate);
  3. Un set de carduri livrare rumegus, cenusa;
  4. Un set de carduri pentru alte materiale.

Aceste cardur i/produse se definesc initial, dar pot fi actualizate / modificate ulterior de catre administratorul sistemului

– Soferul urca cu masina pe cantar, se pozitioneaza corect, semaforul ii va indica culoarea rosie;

– Soferul apropie cardul de cititorul amplasat langa cantar, fara a cobori din masina, si automat se face cantarirea, iar rezultatele sunt stocate in sistem..

– Soferul vede pe un afisaj extern greutatea la cantar;

– Dupa ce cantarirea se efectueaza, semaforul indica verde si soferul poate pleca de pe cantar.

– Dupa ce descarca argila, soferul se intoarce pe la cantar pentru a face tara (daca nu a facut asta la inceput).

– Sistemul detecteaza automat tara sau brutul comparand cele 2 cantariri succesive si vazand care e mai mare.

– Tara poate fi definita initial si folosita la aceeasi cantarire sau se poate face cantarire completa tara – brut.

– Cantarul va fi configurat sa revina la 0 dupa fiecare cantarire, indiferent de cantitatea de noroi ramasa pe platforma (intr-o limita acceptabila de pana la 1000 kg). Astfel se elimina necesitatea curatarii platformei dupa fiecare masina.

– In cazul in care nu vin periodic aceleasi masini, un operator supervizor poate prelua efectuarea cantaririlor.

– Sistemul de cantarire a fost integrat in reteaua Ceramica; astfel toate datele cantaririi pot fi accesate distant, se pot genera rapoarte detaliate si datele pot fi prelucrate, importate automat in aplicatiile specifice (productie, contabilitate).

– Imprimanta ce va tipari tichete de cantar, cand este necesara deplasarea unui camion incarcat pe drumurile publice, a fost instalata la poarta principala a fabricii.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA