Ce este un e-tichet de cantar?

Tichet de cantar vs. e-tichet de cantar

Tichetul de cantar reprezinta o notiune cunoscuta de orice transportator rutier. Conform Hotararii de Guvern nr. 1373 din 28 octombrie 2008, orice mijloc de transport cu masa maxima autorizata mai mare de 12 tone si care are ca si bun transportat o marfa divizibila este obligatoriu sa fie insotit de un tichet de cantar clasic, tiparit. Acesta trebuie sa contina toate datele de identificare ale furnizorului precum si ale bunului transportat. Eliberarea unui astfel de tichet necesita timp pierdut pentru obtinerea tuturor documentelor precum si disponibilitatea unui operator care sa gestioneze tot volumul de acte. In sprijinul transportatorilor si pentru o mai buna si mai sigura centralizare a datelor de cantarire, in acest moment exista optiunea e-tichetului. In ce consta aceasta tehnologie?

Tichet de cantar electronic

Sistemul tichetului de cantar electronic (e-tichet) presupune existenta datelor de cantarire intr-o baza centralizata. Astfel, fiecare sofer nu are nevoie decat de un terminal mobil cu care isi anunta disponibilitatea pentru cantarire. Utilizatorul (soferul), care este deja configurat in baza de date a sistemului, pozitioneaza masina pe cantar, selecteaza in sistem prin intermediul unui touch panel sau a unor chei de selectie disponibile din exterior, natura produsului care trebuie cantarit, sau alte date pe care beneficiarul le doreste implementate (daca este cazul), dupa care face un apel GSM de pe telefonul mobil la un numar alocat sistemului de cantarire. Apelul este gratuit si va fi respins automat de catre modemul GPRS.

Sistemul identifica utilizatorul dupa numarul de telefon de pe care se face apelul, il asociaza cu masina configurata iar dupa ce se face confirmarea prezentei (prin senzori de pozitie/semafoare/bariere etc) este preluata informatia obtinuta in urma cantaririi. Acesta va primi automat pe telefonul mobil un e-tichet care va contine toate datele cantariri efectuate. De asemenea, daca este necesar, sistemul poate contine o imprimanta care va elibera in mod automat un tichet printat, simultan cu trimiterea sms_ului de raspuns al cantaririi pe telefonul mobil al utilizatorului. Totodata, sistemul genereaza tichetul de cantarire in sistemul informatic, iar acesta devine disponibil online intr-o baza de date care poate fi accesata de la distanta prin internet  sau local. Logarea online sau locala in sistem, pentru vizualizarea tichetelor sau generarea de rapoarte statistice dupa diferite criterii de filtrare, se face pe baza de user si parola.
Fiecare utilizator are propia baza de date a cantaririlor efectuate, iar administratorul sistemului are acces la managementul total al utilizatorilor si la bazele de date generate de acestia.

 Un astfel de sistem prezinta multiple avantaje imediate pentru client:

– nu este necesar un operator suplimentar (cunoscutul “cantaragiu”)

– timpul de manevrare al masinilor pe cantar este redus la minimum

– datele referitoare la cantaririle efectuate sunt stocate intr-un mod sigur si eficient putand fi accesibile doar persoanelor destinate sa aiba acces la astfel de informatii

– sistemul se poate integra automat intr-un ERP al clientului.

In prezent se fac demersuri pentru ca acest instrument sa fie acceptat de catre Autoritatea Rutiera Romana ca si document legal, substitut al tichetului de cantar tiparit.

Pentru mai multe detalii referitoare la tichetele de cantar precum si multe alte informatii referitoare la cantarele rutiere, vizitati www.cantareauto.com

poza e-tichet de cantar