Cântar rutier automat – condiții extreme Sierra Leone

UPDATE: PHILRO Industrial a instalat cel de-al treilea cântar automat în Sierra Leone!

Nevoia de a cuantifica munca realizata este prezenta in orice domeniu, in orice punct de pe glob si indiferent de natura produsului finit. Astfel, atunci cand vorbim despre o mina de bauxita din Sierra Leone nimeni nu s-ar astepta ca aceasta sa fie dotata, nu cu unul, ci cu doua dintre cele mai moderne sisteme de cantarire automata existente pe piata.

In anul 2010, in urma unei achizitii de la PW Irlanda, Vimetco a devenit proprietara minei de bauxita Gondama din Sierra Leone. Inca de la inceputul activitatii acestora, nevoia de a avea o gestiune corecta si facil de administrat a materialului extras din mina a devenit o prioritate. In urma sondarii pietei internationale (nu exista notiunea de piata nationala de sisteme de cantarire intr-o tara cu un nivel foarte redus de trai precum Sierra Leone) solutia de cantar rutier automat oferit de Philro Industrial a devenit prima optiune. In urma discutiilor purtate, in 2013 s-a convenit pentru achizitia, initial, a unui singur cantar rutier automat . Platformele de cantarire au fost trimise din portul Constanta catre Freetown, capitala Sierrei Leone, iar echipamentele electronice cu ajutorul unui transport aerian. In momentul in care toate echipamentele erau prezente in site-ul Gondama, doi delegati Philro au calatorit pentru asistenta la montajul sistemului comandat.

Constructia modulara a cantarului rutier automat precum si standardizarea elementelor componente au facut ca montajul sa fie finalizat in numai 4 zile folosind strict tehnica si mana de lucru locala. Fiind un echipament complet automat care nu permite interventia factorului uman in procesul de cantarire, erorile de gestiune au fost complet eliminate iar clientul a putut avea o imagine clara a productiei zilnice si a capacitatii de transport a flotei proprii precum si a subcontractorilor.

Rezultatele primului sistem au fost extrem de satisfacatoare astfel incat in anul 2015 Vimetco a solicitat un al doilea cantar. Cele doua sisteme sunt montate in locatii apropiate deservind puncte de incarcare diferite. Astfel, traficul este mai fluent iar operatorii pot gestiona cu usurinta datele exportate de catre sistem.
In afara tehnicii moderne de gestionare a traficului si a cantitatii transportate, cantarele se bucura de o fiabilitate deosebita, incidentele cu autocamioane care lovesc sau cad de pe cantar fiind destul de frecvente intr-un mediu in care cultura sofatului precaut este abia la inceput.

Dupa cum se poate observa si din poze, conditiile de functionare sunt deosebit de grele. Cu toate acestea, in cei peste 2 ani de functionare, cantarul rutier automat nu a avut perioade de nefunctionalitate decat pentru exercitii de mentenanta preventiva.

In acest moment, este in pregatire un al treilea cantar rutier automat pentru verificarea finala inainte de incarcare pe barja a bauxitei.