Sistem fotovoltaic on grid – Subex Bacau

SubexSA este o companie romaneasca cu capital privat, producator si exportator de organe de asamblare: suruburi, piulite, tije, nituri etc.  Creata in 1950, compania are sediul in Bacau, pe malul drept al raului Bistrita. Majoritatea produselor sunt exportate in Germania, Italia, Franta, Turcia s.a.

Subex este un mare consumator de energie si pentru a reduce aceste costuri conducerea fabricii a decis sa investeasca intr-un sistem fotovoltaic.

Fabrica are mai multe cladiri, pe cea mai mare (7500 m2) am instalat un sistem fotovoltaic de 527kw, 2155 de panouri fotovoltaice S-Energy (Samsung) de 250w si 255w. Inainte de a instala structura de montaj, s-a facut o inspectie si reparatii la hidroizolatia acoperisului. Acoperisul este plat, iar structura de montaj folosita nu a fost ancorata mecanic, hidroizolatia cladirii nefiind afectata in vreun fel.

Sistemul de montaj folosit este Alugrid, produs de Schletter Germania, si consta in niste profile de Al, ce se asaza pe suprafata acoperisului, peste care se prind transversal panourile si capacele de Al. Panourile sunt asezate la un unghi de 15.90, orientate spre sud, iar pe partea nordica sunt puse aceste elemente de Al ce nu permit vantului de la nord sa ridice panourile si pe care se asaza dale din beton cu rol de contragreutati. Structura contine si paturile de cablu necesare conectarii tuturor panourilor la invertoare.

Pe marginea laterala a acoperisului am amplasat cele 29 de invertoare, pe suporti dedicati, si cele 6 tablouri secundare de la care se face conectarea in tabloul general, la joasa tensiune (0.4kV), Subex consumand prioritar energia generata de sistemul fotovoltaic.

Sistemul fotovoltaic contine si un echipament de monitorizare a productiei de energie. Cantitatea de energie produsa poate fi vazuta in fereastra de mai jos.

http://www.sunnyportal.com/Templates/PublicPage.aspx?page=3ff1a2ab-1752-4fe9-ab89-b1021953aafa

Detalii suplimentare despre acest proiect puteti gasi accesand unul din urmatoarele linkuri:

http://www.business24.ro/articole/parc+fotovoltaic+subex

http://www.desteptarea.ro/parc-fotovoltaic-de-un-milion-de-euro-la-subex/

http://www.eurourbanism.ro/articol.php?id=10619

Subex primeste certificate verzi pentru energia produsa si consumata in fabrica si pentru energia produsa si livrata in retea.