Verificare greutate în flux – Unilever Ploiești

Studiu de caz Unilver Ploiești. Produs – cutii preambalate margarină.

Orice producator isi doreste ca produsul final rezultat sa fie in deplina conformitate cu specificatiile inscrise pe ambalaj. Insa realizarea acestei cerinte nu sta tot timpul in puterile sale. Echipamentele se pot defecta, angajatii pot fi neglijenti sau pot sabota in mod intentionat productia. Ce putem face in acest caz?

Solutiile sunt multiple, iar bugetul si dorinta producatorului de a veni in intampinarea acestei probleme primeaza cand discutam despre implementarea acestora. In cazul de fata, clientul, cel mai mare producator de margarina din tara (Unilever Ploiesti),, doreste sa elimine posibilitatea de a avea pachete finale cu produse lipsa. Masinile de impachetat precum si „neatentia” angajatilor puteau duce la astfel de situatii destul de neplacute pentru producator.

Problema se regaseste in doua din liniile de productie existente. Verificarea prin sondaj este, evident, ineficienta in acest caz iar cantarirea manuala a fiecarei cutii presupune un volum imens de munca si de timp pierdut. Compania germana Sartorius (reprezentata in Romania de catre Philro Industrial) a venit in intampinarea acestor probleme dezvoltand o gama de produse „de buget” intitulate WM pentru acest gen de de aplicatii. Astfel, un sistem de cantarire dinamic, in flux, verifica individual fiecare pachet, cele neconforme fiind oprite si retrimise spre verificare. In acest mod, productia nu sufera nici un fel de intarziere, cantarul adaptandu-si viteza la cerintele benzii transportoare.  Verificarea completitudinii pachetelor se face intr-un regim dinamic cu posibilitatea de emitere a rapoartelor sau a unui control de trend in timp real.

Verificatorul de greutate WM 35 (unde 35kg reprezinta masa maxima a produselor care pot tranzita sistemul) are o interfata usor de utilizat, stabilirea referintei precum si a limitelor de greutate admise realizandu-se in doar cateva secunde. Banda transportoare (cu aderenta sporita) este instalata pe o doza de sarcina de mare precizie, rezultatele cantaririi fiind transmise catre indicatorul de greutate Signum 3. Acesta beneficiaza de multiple optiuni de configurare si de conectare (vezi gama de indicatoare Signum)