Automatizare fabrica de antigel

Care era situația inițială?

In procesele de productie actuale acuratetea si rapiditatea realizarii produsului final joaca un rol primordial in obtinerea retetei succesului. Dar cand orice (re)tehnologizare are un cost important, cum putem alege solutia cea mai buna pentru automatizarea si eficientizarea procesului de productie?

Am luat ca si studiu de caz exemplul unei unitati de productie de antigel. In faza initiala, exista 4 rezervoare si o pompa actionata manual. Dozarea componentilor se face manual prin masurare volumetrica. Astfel, fiecare rezervor are o gradatie care indica diferenta volumetrica. O astfel de masuratoare, desi intalnita in mod uzual, nu reprezinta nici un fel de garantie pentru respectarea corecta a componentelor unei retete de produs finit. Astfel, repetabilitatea calitatilor produsului final este una precara ce poate duce la respingerea sa de catre clientii finali.

Ce soluții au fost propuse?

Cunoscand problemele enumerate mai sus, producatorul a dorit sa isi automatizeze procesul de productie astfel incat sa elimine orice posibilitate de manevrare manuala. Prima solutie ar fi fost asezarea fiecaruia dintre buncare pe 4 celule de cantarire conectate la un indicator de greutate astfel incat producatorul sa stie in fiecare moment ce cantitate de material este prezenta si cat de mult ar doza din fiecare. Insa aceasta solutie este una scumpa si nu prevedea o operare automata a dozarii.

Luand in considerare ca produsul finit se prepara intr-un singur buncar iar acestea erau interconectate, varianta ca plasarii acestuia pe cele 4 doze conectate la indicator a fost propunerea ideala. De asemenea, pentru a putea controla transferul de componenti intre rezervoare, acestea au fost dotate cu electrovane care pot fi controlate automat. Astfel, cu un indicator inteligent Sartorius (X5), conectat la cele 4 doze si controland toate electrovanele, tot procesul de productie a fost automatizat. Un rol important in aceasta automatizare a fost jucat si de software-ul propus cu ajutorul caruia starea tuturor electrovanelor putea fi monitorizata si controlata precum si cantitatile de dozat sau cantitatea existenta in rezervorul principal.

O fabrica precum cea din cazul nostru (fabrica de antigel) isi poate asigura o existenta indelungata prin mentinerea unui  produs finit fara greseala. Astfel, clientul stie ca produsul achizitionat este unul de calitate pe care se poate baza.

In situatia de fata, clientul a accesat fonduri europene pentru automatizarea procesului de dozare si a dorit ca toate operatiunile sa poata fi vizualizate in timp real si stocate spre evaluari ulterioare. In urma unor discutii cu mai multe firme din domeniu, s-a agreat solutia Philro Industrial, cea mai viabila, fiabila si usor de utilizat.

Astfel, fiecare pompa a fiecarui rezervor este actionata automat de catre softul Philro Industrial dozarea efectuandu-se intr-un rezervor central, care este cantarit permanent, realizandu-se astfel mult dorita reptabilitate a produsului final. Cantarirea se realizeaza cu ajutorul echipamentelor Sartorius (Germania) acestea constand intr-un set de doze de cantarire si un controler de greutate programabil.  Intreg procesul este usor de urmarit evidentierea grafica fiind foarte intuitiva.

Clientul a reusit sa obtina o fabrica de antigel complet automatizata, asigurandu-si continuitate in productie si standarde de calitate greu de atins de catre competitie.