Sistem fotovoltaic on-grid – consum propriu

Instalare panouri fotovoltaice pe un teren de tenis, folosind ca suport stâlpi de la gardul ce înconjoară terenul.

Aceasta solutia a fost aplicata pentru un sistem fotovoltaic compus din 38 panouri Axitec 260w si un invertor SMA SunnyTripower 12000TL. Sistemul a fost conectat on-grid, s-a obtinut ATR-ul de la E-On.

Dupa o perioada de timp au aparut probleme privind furnizarea energiei de la E-on, deoarece se schimba reteaua electrica in localitate. Invertorul on-grid se sincronizeaza permenent cu frecventa retelei si conform standardelor, pentru evitarea fenomenului de insularizare, daca se intrerupe energia de la retea invertorul se opreste. In acest caz locuinta ramane fara energie.

Rezolvarea acestei probleme s-a facut prin instalarea unui sistem de back-up, compus dintr-un invertor SMA SunnyIsland 6.0 si un set de baterii Hoppecke de 12.000kwh. Astfel, in cazul intreruperii energiei sistemul porneste automat. Invertorul off-grid SunnyIsland are posibilitatea pornirii automate a unui generator, pentru cazurile cand intreruperea energiei este de durata iar bateriile se descarca.

Gestiunea energiei se face cu ajutorul unui sistem SMA Home manager, astfel incat acesta devine sistem fotovoltaic consum propriu. In animatia de mai jos este prezentat modul in care acest sistem functioneaza:

 

Sunny Home Manager oferă toate funcţiile unui sistem inteligent de monitorizare si management a energiei şi o soluţie de management integrat de energie, SMA Smart Home. Ca rezultat, beneficiarul sistemului PV are o imagine de ansamblu a tuturor fluxurilor de energie relevante în casă (retea, fotovoltaic, baterii). Astfel sistemul poate recomanda acţiuni, si poatet lua decizii despre când să folosească fotovoltaicul, cand sa incarce bateriile si cand sa livreze in retea. În special, Sunny Home Manager este cheia pentru integrarea automata a consumatorilor importanti şi, de asemenea, serveşte ca manager de energie în sistemele de stocare cu Sunny Boy Smart Energy sau SunnyIsland.

Toata energia este monitorizata si afisata grafic in portalul SMA. Utilizatorul poate interveni oricand sau poate vizualiza local sau distant. SMA Sunny Portal are si o aplicatie pentru smarphone, disponibila atat pentru Android cat si pentru IOS sau Window Phone.