Sistem eolian și fotovoltaic on-grid în Dobrogea

La poalele muntilor Dobrogei, in localitatea Greci s-a construit Centrul de vizitare – Parcul national Muntii Macinului, loc de documentare, muzeu si loc de plecare pe traseele montane.

Pentru asigurarea energiei necesare, pe langa racordul electric al Enel, s-au instalat un sistem fotovoltaic si o eoliana, ce vor asigura energie verde.

Sistemul fotovoltaic este compus din 8 panouri Axi Germania, de 240w, un invertor SMA Sunny Boy 2100TL si stuctura de montaj pe terasa superioara a cladirii.

In tabelul atasat este prezentata o estimare a energiei produse de sistemul fotovoltaic.

Proiectul de instalare a eolienei specifica locul de montaj “pe terasa cladirii”. Pentru a putea instala o eloiana pe cladire, acesta trebuie sa fie de tip vertical, deoarece eolienele clasice orizontale nu pot fi montate pe cladiri sau in apropierea acestora (vibratii mari induse in suport si zgomot mare). Astfel s-a ales solutia unei eoliene Aeolos V 3kw on-grid.

Zona de la poalele muntilor nu duce lipsa de vant asa ca eoliana va produce energie in cea mai mare parte a timpului.

Instalarea s-a facut de catre Stoner Com Braila, conform instructiunilor primite de la producator iar punerea in functiune a fost facuta de echipa de ingineri Philro.