Sistem fotovoltaic rezidențial – zero export energie

Zero grid delivery – Sistem fotovoltaic rezidențial, cu stocare, fără livrare în rețea

Localitatea Marginea din jud Suceava, celebra pentru ceramica neagra unica in Europa, s-a dezvoltat foarte mult in ultimele decenii. Din pacate reteaua electrica nu a tinut pasul cu dezvoltarea localitatii, astfel incat locuintele aflate mai departe de centrul comunei au intreruperi ale alimentarii cu energie.

Un sistem fotovoltaic on-grid – off-grid (cu conectare la retea si cu stocare) a fost solutia ideala pentru rezolvarea problemei intreruperilor in alimentarea cu energie electrica a locuintei.

In 20 decembrie 2012 s-a instalat un sistem fotovoltaic compus din 8 baterii Sonenschein 12v 236Ah – gel, conectate la un invertor SMA Sunny Island 4248. Acest invertor are si intrare de retea. Cele 12 panouri Kyocera (Japonia) n-au putut fi montate in decembrie deoarece acoperisul casei e inclinat la 40o si era acoperit cu zapada inghetata. Sistemul de baterii se incarca din retea, la orice intrerupere a retelei invertorul comuta automat si asigura alimentarea locuintei.

Pe 12 ianuarie 2013, cand dupa cateva zile insorite s-a topit zapada de pe acoperis si am montat panourile, am verificat log-ul invertorului; comutase de 52 de ori (deci de 52 de ori se intrerupsese reteaua E-on). Clientul era foarte multumit, aceste intreruperi nu-l afectasera pe perioada sarbatorilor de iarna.

Pe perioada verii clientul a folosit sistemul fotovoltaic mai mult in mod off-grid: intrerupea energia de la siguranta generala E-on si consuma doar din fotovoltaic. Asta deoarece pe perioada zilei, cand avea consum mic in casa si productie mare de energie din fotovoltaic, energia care se ducea la E-on era contorizata si insumata in factura. Problema o reprezenta contorul E-on. Schimbarea acestuia s-a dovedit o problema grea si nu s-a insistat in rezolvarea ei.

Pentru a rezolva problema energiei livrate in retea, clientul ne-a cerut o solutie astfel incat invertorul sa nu mai dea in retea energie cand nu exista consum si bateriile sunt incarcate.

Am realizat o automatizare cu ajutorul unui PLC si a 2 contoare. Se citesc necesarul de consum si energia produsa si PLC-ul este programat ca atunci cand avem surplus de energie sa comande reducerea puterii invertorului. In invertor a fost instalat un SMA Power Control Module, prin intermediul caruia este comandat invertorul. Deasemenea, invertorul SMA Sunny Island comanda reducerea puterii invertorului Sunny Boy atunci cand nu este necesara toata energia produsa, putand chiar sa-l opreasca.

Numarul de panouri de pe acoperis a crescut la 20 iar invertorul on-grid este un SMA SunnyBoy 5000TL.