Instalare detector de metale Secus C (update!)

PHILRO Industrial a instalat de curând un detector ultramodern de metale, de tip Secus C, produs de compania Minebea Intec (fostă Sartorius Intec). Beneficiarul este compania poloneză Barlinek, producător de parchet triplu stratificat, plinte și alte elemente din stejar.

Lemnul este achiziționat legal din România și Republica Moldova, fiecare buștean fiind marcat și etichetat la intrarea in depozit, existând o trasabilitate a fiecăruia până la produsul finit. După etichetare, buștenii de stejar sunt încărcați pe o rampă, preluați de o mașină de decojit, iar apoi intră prin detectorul de metale Secus, instalat de către PHILRO Industrial. După validarea detectorului sunt direcționați către mașina de tăiat sau, în cazul celor contaminați cu metale, redirijați către o zonă de stocare.

Linia de producție de la Barlinek a fost dotată la început cu un detector de metale Boekels. După circa 15 ani, acest detector s-a defectat, repararea sa nemaiputându-se face la un cost rezonabil. Între timp Boekels a fost preluat de Sartorius, linia de produse fiind înglobată în produsele Sartorius. Astfel, s-a decis achiziționarea unui nou detector de metale, de tip Secus, produs de Minebea Intec (fosta Sartorius Intec), cu o fereastră de detecție de 120×120 cm.

Necesitatea existenței detectorului este dată de faptul că, în bușteni, se mai pot găsi fragmente metalice, cum ar fi: gloanțe, schije (din timpul războiului), alice mari de vânătoare, bucați de metal rupte din sculele sau utilajele folosite la tăierea și transportul buștenilor… Aceste fragmente metalice pot rupe dinții sau chiar pânza fierăstrăului, generând costuri de înlocuire și oprirea activității.

La punerea în funcțiune a detectorului se pot defini mai multe produse, ce se selectează din interfața HMI la pornirea liniei. În cazul Barlinek, linia a fost setată pentru stejar uscat și stejar ud (materialul ud are alte caracteristici de detecție comparativ cu cel uscat). Banda transportoare a fost lipită fără a se folosi inserții metalice, iar zona din jurul detectorului (1 metru) este o zonă fără metal, îmbinarea jgeabului prin care sunt transportați buștenii făcându-se cu cepuri de lemn.