Celule de sarcina digitale vs. celule de sarcina analogice

Notiunea de celule de sarcina digitale merita detaliata in mod obiectiv.

Ani de-a randul anumite firme au incercat sa impuna in mod artificial superioritatea acestui tip de celule.

Trebuie retinut ca Sartorius produce ambele tipuri de celule de sarcina, o nota de obiectivitate fiind de la sine inteleasa.

http://www.sartorius-intec.com/en/products/load-cells-mounting-kits/load-cells-for-truck-scales/

Este adevarat ca exista o acceptiune destul de mult uzitata, mai ales în lumea audio-video, ca echipamentele digitale sunt superioare unora analogice, dar în cazul celulelor de sarcina problema nu se pune  în acest fel. Este o problema de amplasare a convertorului analog-numeric, care la celulele digitale este instalat în fiecare celula în parte, iar în cazul celulelor analogice este instalat într-un indicator de greutate comun pentru toate celulele de sarcina. Este doar o alegere a producatorului de echipamente de cântarire unde se face conversia!

In esenta, si intr-un caz si în celalalt vorbim de un sistem de cântarire DIGITAL – informatia de greutate este furnizata pe un display sub forma digitala sau catre un computer prin intermediul unei interfete seriale.

Ceea ce uita furnizorul celulelor digitale de sarcina este sa vorbeasca de fiabilitatea mult diminuata prin introducerea în fiecare celula de sarcina a unui intreg echipament electronic de conversie.

In mod obiectiv o celula de sarcina analogica este mai fiabila decat un ansamblu care se bazeaza pe acelasi principiu de functionare, care pleaca din acelasi punct, dar care are mult mai mult echipament electronic.

In esenta o celula de sarcina trebuie sa fie precisa (precizia este aceeasi pentru ambele tipuri), dar în primul rând trebuie sa fie fiabila. Celulele produse de Sartorius au o capacitate de supraincarcare de defectare de 500 % si o buna functionare pâna 200% din capacitatea nominala, fie ca sunt analogice sau digitale. Si atunci apare intrebarea: de unde aceasta superioritate?

Din protectia la perturbatii?

Fals! Celulele Sartorius fie ca sunt analogice sau digitale se pot conecta pâna la 1km distanta de indicatorul de greutate în conditiile utilizarii in preajma lor, fara restrictie, a oricaror cabluri de alimentare de forta sau orice dispozitiv care ar putea introduce perturbatii.

Din faptul ca se poate consulta valoarea incarcarii fiecarei celule din sistem în parte?

Fals!  Celulele analogice Sartorius sunt ele insele foarte bine calibrate, iar caracteristicile de „panta” ale celulelor sunt cu mult superioare cerintelor metrologice ale sistemului, astfel incat nu sunt necesare corectii cu rezistoare pentru a echilibra incarcarea, in cazul celulelor analogice, sau corectii digitale, in cazul celorlalte.

Poate superioritatea vine din faptul ca o celula de sarcina digitala defecta este detectata imediat de indicatorul de greutate ?

Într-adevar acesta este un avantaj. In cazul in care o celula de sarcina analogica este defecta este necesar un multimetru suplimentar! Consideram ca e mai important sa nu fie defecta deloc o celula de sarcina, decat sa poata fi detectata rapid, direct cu indicatorul de greutate.

Bazat pe o experienta deosebita si pe faptul ca Sartorius produce ambele tipuri de celule de sarcina, pot sustine in mod obiectiv ca este important sa alegeti o celula de sarcina buna, fie ca este analogica, fie digitala.

Daca optati pentru sisteme cu o sigura celula de sarcina, asa cum pot fi sistemele de cantarire de silozuri, este recomandabil sa optati pentru o celula digitala pentru ca este rapid conectata in sistemul informatic.

Daca discutam de un ansamblu de celulele de sarcina asa cum este cazul unui cantar rutier sau CF, nu are rost sa optati pentru un set de celule de sarcina digitale din cauza fiabilitatii, dovedite matematic, ca fiind inferioara unui ansamblu analogic.